Ibrahimović: Ne uživam više u nogometu kao prije
- Nogomet mi se ponekad ne da igrati čak niti s djecom u dvorištu – priznao je centarfor Milana i švedske nogometne reprezentacije Zlatan Ibrahimović, koji će idućeg ponedjeljka proslaviti 30. rođendan...
Opet je Šveđanin ponovio da je ostario, a priznao je da osjeća iznimno zasićenje nogometom.
- Kad sam bio mlađi, čak sam i ozlijeđen mogao istrčati na travnjak i odmah napucati loptu 40-ak metara – rekao je Šveđanin nastavivši:
- Danas više ne ide tako. Svaki se put moram zagrijavati da bih mogao udariti loptu.
- Starim. Više nemam onaj motiv kao što sam imao nekad. Više sam uživao u nogometu prije nekoliko godina. Sada je to više rutina, premda i dalje volim igrati. No, definitivno se ne vidim na travnjaku sa sijedim vlasima. Želim stati kad budem na vrhu. Ne znam hoću li u tome uspjeti, ali trudit ću se.
- Kada sam bio mlađi, svaku sam sekundu upražnjavao nogometom. Nisam mislio ni o čemu drugome osim o lopti. Čak nisam niti u školu redovito išao samo da bih igrao nogomet.
- Sada živim drukčije. Zainteresiran sam za mnoge druge stvari.
- Često se prisiljavam igrati s vlastitom djecom. Naravno, svako malo odemo u dvorište igrati se loptom. Čak mi se niti s njima ne da igrati nogomet, pa to prepustim njegovateljici – zaključio je Šveđanin.
Šveđaninovo raspoloženje dodatno je vjerojatno pokvario vlasnik Milana Silvio Berlusconi. Tijekom posljednjeg posjeta Milanellu veliki je gazda zamolio svog najboljeg igrača da se – ošiša.
Realova nogometna škola usred Milana
Real Madrid se odlučio na ambiciozan potez. 'Kraljevski klub' će otvoriti nogometnu školu u Milanu.
Navikli smo da bogati europskih klubovi otvaraju nogometne škole u Aziji i Africi da bi što prije zamijetili talente. No Real je sada napravio drugačiji potez.
Kako piše Marca, Madrižani su sve dogovorili s gradskim vlastima iz Milana, gdje će otvoriti nogometnu školu, i to ispred nosa europskih konkurenata Intera i Milana.
U školi će biti mjesta za 128 mladih nogometaša, a reakcije iz milanskih klubova još se čekaju. Sigurno im nije drago što im je Real došao uzimati talente, i to u njihovoj zemlji.
Lijepa prica.
Zlatan: svađe, lov, porodica, popularnost...
Lagom. Švedska reč, koju je teško prevesti. Znači, otprilike "ni previše, ni premalo". Izraz koji joj je najbliži je dovoljno, ali nije ni on baš idealan. Pravi Šveđanin je takav, lagom. Švedska je sigurna, mirna, u njoj vlada blagostanje, ljudi su "ni previše, ni premalo".
Ibrahimović je samo delimično odrastao u ovakvoj Švedskoj. Rođen u gradu Malmoe, od oca Bosanca i majke Hrvatice, rastao je u Rosengardu, u delu grada sa velikim procentom imigranata i velikim brojem nezaposlenih. Ibra se, dakle, borio protiv svoje sudbine i, baš kao u nekom Holivudskom filmu, uspeo je da je pobedi. Kada je, dok je igrao u Malmo-u, postao primećen, bio je veseo, stalno se šalio i... davao je golove. Novinarima je darivao naslove za njihove članke, a svojim trenerima golove.
Ali, umeo je i da bude neprijatan. Novinarima koji su ga kritikovali odgovarao bi: "Dođi ti da igraš, ako umeš bolje". I na terenu je bio sebičan, za razliku od asist-mena, kakav je danas. Ukratko, sa Ibrom je bilo ili crno, ili belo, ništa lagom. Ali, svi su bili svesni da će taj momak ispisati nove stranice švedskog fudbala, kao što su to pre njega uradili Nordahl, Liedholm, Gren, Stromberg, Brolin, Hysen i ostali.
Kada je 2001. bio prodat Ajax-u, to je bio najveći transfer u istoriji švedskog sporta. Usledili su zatim Juventus, Inter, Barcelona, Milan. Sada se manje sukobljava sa novinarima, naročito u Švedskoj: svestan je da mu se bliži kraj karijere i zna da je važno biti voljen u svojoj domovini. Sazreo je kao čovek, zahvaljujući i svojoj deci, sinovima Maximilianu i Vincentu i nevenčanoj supruzi Heleni Seger, 11 godina starijoj od njega. Ona je jaka osoba, ostvarena žena sa sopstvenom karijerom.
"Želim da što više vremena provodim sa svojom decom, ja sam porodičan čovek", kaže Zlatan. Njegova porodica živi na relaciji Malme - Štokholm, imaju i vikendicu na arhipelagu Resaro. Komšija mu je bivši Juventino Mellberg, koji mu je uz kolege iz reprezentacije Ostlanda i Majstorovića, među najbliskijim prijateljima. Iako mu se dopada i život u Italiji, Ibra sve više želi svoju Švedsku. Tačno, kada igra za nacionalni tim ne peva himnu, pa mu zlobnici prebacuju da nije dovoljno Šveđanin. To ga vređa: "Ja sam pravi Šveđanin i ponosan sam što sam kapiten reprezentacije", odgovara on.
Još prošle godine je rekao: "Moram da razmišljam čime ću se baviti kad prestanem da igram. Jednog jutra ću se probuditi i neće me čekati trening, neću morati da ustajem". Zlatan i njegova Helena su tako dobili lovačke dozvole. On uglavnom praktikuje lov na jelene, ali je jednom pozvao na večeru u svoju kuću celu reprezentaciju Švedske, a na trpezi je bio divlji vepar, koga je malo pre toga ustrelio.
Ibrahimović je u Švedskoj sinonim za fudbal. Osvojio je Zlatnu loptu Švedske, a 2008. i Jerring-priset, nagradu koja se, posle velikog narodnog glasanja, dodeljuje najpopularnijem sportisti u zemlji. Švedski princ Carl Philip mu je uručio to priznanje na velikoj sportskoj gala večeri, a Ibra je tom prilikom izgledao uzbuđeno i ganuto: napokon ga je narod zavoleo.
I dalje je osoba koja za sobom diže prašinu, i činjenica je da je veoma popularan. Njegova je popularnost možda na nivou kraljevske porodice. Par Seger-Ibrahimović je pomalo kao par Adams-Beckham. "Skandinavski Bekamovi" imaju fantastične vile, voze preskupe automobile i idu na safari u Južnu Afriku. Kada je Zlatan 3. oktobra napunio 30 godina, Aftonbladet mu je poklonio knjigu sa njegovih 30 najlepših golova, 30 najlepših momenata, 30 najlepših fotografija i napravio je emisiju uživo od 3 sata. "Mnogo vam hvala, ali biće i drugih fotografija koje će moći da se dodaju u ovu knjigu, nisam još došao do kraja", zahvalio je Ibra, iako je priznao da je pomalo umoran od fudbala.
Sve u svemu, i u Švedskoj je Ibra tip koji ne ostavlja alternativu: ili se obožava, ili se ne podnosi. Jedno je samo sigurno: on nikada nije lagom.
srbia vs italia
sastav u odbrani za italia na golu bufon desno magio i bonuci, barzagli, i levo chielini

Se ja varam ili zaista postoji mogućnost da ibrahimović ode iz Milana?
(10-10-2011, 08:46 PM)dejo Wrote: [ -> ]Se ja varam ili zaista postoji mogućnost da ibrahimović ode iz Milana?
City nudi Teveza za Ibru?
Sa Ostrva stižu informacije prema kojima su se ''Građani'' ponovo uključili u trku za švedskog napadača.
Postoji mnogo spekulacija o sudbini Zlatana Ibrahimovića u Milanu.
Prema prvoj verziji, on bi mogao da pređe u Real Madrid već u januaru. Madriđani bi po nekim informacijama mogli da ponude Diarru, Carvalha ili Khediru u pregovorima, ali ''Rossoneri'' traže Gonzala Higuaina.
Manchester City se uključio u trku, Carlosa Tevez je otpisan na ''Etihadu'', pa bi mogli da ga iskoriste u pregovorima.
Tevezov agent je rekao da je još rano da se priča o tom transferu.
Milanu bi to bila dobra opcija, ali poznato je da bi oni prvo želeli da razgovaraju sa Mariom Balotellijem, pošto je ''Super Mario'' njihov veliki fan.
Eto Dejo mozda ti se vec u januaru ispuni zelja.
Znaci u igri su 2 veoma problematicna igraca (ne zna se koji je problematicniji) nista manje problematicna od Ibre, cak na protiv. Kako bi funkcionisao tandem Balloteli - Pato i na terenu i van terena ako se uzme u obzir njihov karakter, mentalitet, sebicnost, arogancija,...? Pato ima, koliki-toliki, respekt prema Ibri (Balloteli obozava Ibru), ako nista drugo, bar zbog Ibrinih godina. Pato-Balloteli??????
Ni jedan od ove trojice (Tevez, Balloteli, Pato) nema pobjednicki karakter i uticaj na igru i igrace (i na terenu i u svlacionici) kao Ibra. I, naravno, sva trojica su losiji fudbaleri od Ibre i to ne za jednu klasu. Mentalitet i karakter sve cetvorice je tu negdje.
(10-11-2011, 12:45 PM)Mecong Wrote: [ -> ] (10-10-2011, 08:46 PM)dejo Wrote: [ -> ]Se ja varam ili zaista postoji mogućnost da ibrahimović ode iz Milana?
City nudi Teveza za Ibru?
Sa Ostrva stižu informacije prema kojima su se ''Građani'' ponovo uključili u trku za švedskog napadača.
Prema prvoj verziji, on bi mogao da pređe u Real Madrid već u januaru. Madriđani bi po nekim informacijama mogli da ponude Diarru, Carvalha ili Khediru u pregovorima, ali ''Rossoneri'' traže Gonzala Higuaina.
Manchester City se uključio u trku, Carlosa Tevez je otpisan na ''Etihadu'', pa bi mogli da ga iskoriste u pregovorima.
Milanu bi to bila dobra opcija, ali poznato je da bi oni prvo želeli da razgovaraju sa Mariom Balotellijem, pošto je ''Super Mario'' njihov veliki fan.
Znaci u igri su 2 veoma problematicna igraca (ne zna se koji je problematicniji) nista manje problematicna od Ibre, cak na protiv. Kako bi funkcionisao tandem Balloteli - Pato i na terenu i van terena ako se uzme u obzir njihov karakter, mentalitet, sebicnost, arogancija,...? Pato ima, koliki-toliki, respekt prema Ibri (Balloteli obozava Ibru), ako nista drugo, bar zbog Ibrinih godina. Pato-Balloteli??????
Ni jedan od ove trojice (Tevez, Balloteli, Pato) nema pobjednicki karakter i uticaj na igru i igrace (i na terenu i u svlacionici) kao Ibra. I, naravno, sva trojica su losiji fudbaleri od Ibre i to ne za jednu klasu. Mentalitet i karakter sve cetvorice je tu negdje.
ako će za njega dovesti higuaina onda prihvaćam,ali teveza i balotellija ne želim ni blizu Milana..
(10-11-2011, 02:17 PM)dejo Wrote: [ -> ] (10-11-2011, 12:45 PM)Mecong Wrote: [ -> ]City nudi Teveza za Ibru?
ako će za njega dovesti higuaina onda prihvaćam,ali teveza i balotellija ne želim ni blizu Milana..
To reci Gallianiu ili Berlusconiu, kojeg prije vidis.
(10-12-2011, 11:36 AM)Mecong Wrote: [ -> ] (10-11-2011, 02:17 PM)dejo Wrote: [ -> ]ako će za njega dovesti higuaina onda prihvaćam,ali teveza i balotellija ne želim ni blizu Milana..
To reci Gallianiu ili Berlusconiu, kojeg prije vidis.
gallijanija sam jucer vidio i prenio mu svoje zamisli,rekao je da će me poslušati jer sam ja genijalac koji sve zna,berlusconi se nije javio i rekao mi je galliani da je to zato jer sam muško i punoljetan
FORZA ITALIA
Buffon: Cassano je duša naše reprezentacije
Vratar talijanske nogometne reprezentacije Gianluigi Buffon okarakterizirao je svog sunaraodnjaka Antonija Cassana "dušom" momčadi nakon 3-0 pobjede nad Sjevernom Irskom u kvalifikacijama za Euro...
Iako je Italija već ranije osigurala direktan plasman na Euro iduće godine u Ukrajini i Poljskoj, to ju nije spriječilo da slavi i u posljednjem, njima rezultatski nevažnom susretu skupine C protiv Sjeverne Irske (3-0). Antonio Cassano bio je dvostruki strijelac za "azzurre" koji su u 10 odigranih utakmica postigli 20, a primili svega dva pogotka. Buffon, koji je primio jedan od spomenuta dva pogotka u cijelim kvalifikacijama, je istaknuo jedno ime posebno u ovom uspjehu talijanske reprezentacije.
- Cassano je zabio dva prekrasna pogotka, ali to nije ništa novo za njega. Teško je zamisliti da on zabije "ružan" pogodak – rekao je nakon uvjerljive pobjede vratar Juventusa.
- Antonio je duša ove momčadi. Mi smo poput razreda, a on je student koji tu i tamo uskoči u našu grupu. Mi smo nova snaga europskog i svjetskog nogometa, i jedva čekam vidjeti kako ćemo proći na Euru 2012. godine – zaključio je Buffon.