![]() |
|
|
#1411 |
|
Registered User
Fave Players: All players who have Milan in their heart!!!
![]() |
moram da ''okacim'' ovaj tekst jer je fenomenalan!!! Sa delije.net je, napisan od strane ''Kriticar''. Ima nesto i o ukupnoj navijackoj sceni, ali pretezno je sve o Milanovoj tribini pa koga interesuje sto se desilo na nasem dragom jugu neka cita!
''Da se vratimo na navijacke teme . Kako izgleda politika na primer u Italiji ? Najdesnija tribina u Italiji svih vremena je bila veronina . Na primer godinama su navijali "Noi non vogliamo giocatori neri "(ne zelimo crne igrace) , da bi sve kulminiralo obesenom lutkom crnog igraca (sa gornjeg nivoa) . Veronezi su imali jako kompakntno jezgro i bili su veoma ekstremni, tako da su se u osamdesetim nametnuli kao najozbiljnija grupa u Italiji , iako su dolazili iz relativno malog grada ( u poredjenju sa Rimom, Milanom , Napuljom, Torinom , Djenovom,... Glavna snaga im je bila to sto su bili verovali u svoje ideale , pa su samim tim imali veoma ozbiljan pristup svakom problemu . Ali ja nekako nisam razumeo taj njihov fasizam, jer su se odnosili krajnje sovinisticki prema navijacima sa juga ? Kao italijanski fasisti , mislio sam da podjednako vole sve italijane . Krajem osamdesetih je od strane vlasti izvrsena velika represija na veroneze i od tada se nisu potpuno oporavili . I danas egzistira na njihovom jugu kao glavna grupa : BANDA LOMA , po nekadasnjem njihovom idejnom vodji (prezime Lomastro) , kome je bio zabranjen (ne znam da li je jos uvek) ulaz na stadione. U medjuvremenu , on je postao jedan od vodecih ljudi u italijanskoj vanparlamentarnoj ekstremno desnoj stranci ( nemaju dovoljan broj glasaca da udju u parlament) koja se zove "FORZA NOVA " . Sa druge strane, najveci levicari verovatno u celom navijackom svetu su navijaci Livorna. Inspirisani su pre svega ruskom revolucijom i prve znake mozete da primetite kada prilazite stadionu oko koga pise "Livornograd". Sav materijal njihove grupe BAL (brigate autonome livorno) , vrlo cesto ima motive vezane za komunizam :Na duksericama Staljinov lik, natpisi SSSR ,standardni srpovi i cekici . Na dve motke mogu da se vide slicne zastave , na primer ruski tenk sa petokrakom . Za vreme bombardovanja Srbije, nosili su redovno staru jugoslovensku zastavu sa petokrakom . Inace, glasaju za partiju "RIFONDAZIONE COMMUNISTA" , ciji predsednik takodje navija za Livorno, iako nije iz istoimenog grada. Njihova propaganda ide toliko daleko , da su zarazili celu mladez u gradu , pa cak i neke fudbalere koje su ubedili da nije samo vazan novac, pa su neki od njih izabrali da igraju u Livornu i za manje pare nego sto bi dobili u drugom klubu . I oni su danas pod velikim pritiskom policije . *Pomenuo sam dva najekstremnija slucaja u Italiji , a sada onaj koji je vazio kao najidealniji . Pricao sam sa jednim od trenutno najaktivnijih ljudi na severu i objasnjavao koliko je vazno da svi budemo jedno (ne zaboravite SNAGA JE U JEDINSTVU ) . On mi je postavio pitanje za milaniste, sta im fali , imaju toliko grupa i kod njih je besprekoran red . Tog momenta nisam znao tacno sta se desava kod njih i nisam znao da mu odgovorim . Ali umesto mene je odgovorilo vreme : tribina je trenutno u raspadu . Ali da objasnim , jer je direktno i indirektno vezano za politiku . 1988. smo igrali sa Milanom . Ja sam se godinama dopisivao sa izvesnim Luidjijem (jer to je u ono vreme bio vid komunikacije , kao sto je danas e-mail , koji je mnogo jednostavniji ) . Kad smo poceli da se dopisujemo , decko je bio obican clan grupe BRIGATE ROSSONERE , da bi kasnije postao jedan od vaznijih ljudi. Nisam znao za sadasnju politicku podelu na njihovoj tribini , jer je taj momak bio zagrizeni komunista, sto je moglo da se primeti u svakom delicu njegove sobe. Kao on , cela njegova grupa je bila tako orientisana, ali posle ubistva Spanjola u Djenovi , stvari su polako pocele u grupi da idu usuprotnom smeru . Tako sam otisao nekoliko dana pre utakmice u Milano i spavao kod pomenutog momka . Decko me je upoznao sa svim vidjenijim facama i najveci utisak na mene je ostavio Roberto Bertoljo , vodja Fossa Dei Leoni . Covek je bio visok, mrsav, sa dugom kovrdzavom kosom i imao je militari jaknu, sto mi je za ono vreme bilo krajnje neobicno . Posle godinu-dve sam ponovo bio kod mog prijatelja na utakmici Milan-Napoli . Secam se da je Milan pobedio i tako dosao u mogucnost da postane prvak Italije. Secam se da su se milanisti skupili kod metroa i cekali da vide kako ce napolitance da sprovode. Secam se da je onda pored njih prolazio neki tip , isao ulicom , mahao i odpozdravljao, dok ga je auto polako pratio. Luidji se nije mnogo nesto obradovao i rekao mi je da je to novi vlasnik Milana . Stvarno je izgledao kao budala onako nasmejan dok je isao i pozdravljao masu, nekako sve vestacki . Izgledao je mnogo smesno . Tek posle nekoliko godina sam shvatio da je to bio Berluskoni koji je preko Milana kao jedne od najvecih institucija u Italiji, polako pocinjao politicku karijeru i skupljao prve poene . Sta se u medjuvremenu dogodilo ? Milan je postao od tada najuspesniji fudbalski klub u Italiji (u tom periodu) , Berluskoni premijer vlade , a Luidji je razocaran i vise ne pripada grupi BRN koja je postala desno orientisana. Inace , Berluskoni je i predsednik politicke partije "Forca Italia" i sa jos nekim desnim partijama cini vecinu u parlamentu . Verovatno vecina vas zna sta se dogodilo izmedju FDL ( fossa dei leoni) i grupe VIKING Juventus (koji su iz Milana takodje ), ali ipak da napisem zbog nekih koji ne znaju . -VIKING idu na gostovanje u Lece i zaboravljaju na stanici torbu sa 2 barjaka . Neko pronalazi slucajno tu torbu i ne zna se kako tacno , ali ona zavrsava kod FDL koji ih isticu na sledecoj utakmici . - VIKING traze da im se vrate barjaci jer nisu oteti po navijackim kanonima , ali FDL odbijaju . VIKING se organizuju i posle povratka sa gostovanja iz Ajndhovena , prate tipa koji nosi transparent za gostovanja FDL i otimaju mu tako sto staju na semaforu sa jednim autom ispred , a jednim iza , tako da auto u sredini ne moze da se krece. Izlecu iz auta i otimaju torbu sa transparentom . - Posle nekoliko dana dolazi do sastanka izmedju FDL i VIKINGA gde se razmenjuju rekviziti grupa koji su presli sa druge strane. Na prvoj narednoj utakmici i jedni i drugi pokazuju javno da su ponovo u posedu onoga sto je bilo njihovo . - Medjutim , vodje ostalih grupa milanista optuzuju FDL da se nisu ponasali po kanonima ultras , 1. Jer su sve prijavili policiji 2. Da bi zato sto su izgubili transparent morali da se rasformiraju ( da podsetim da je FDL najstarija navijacka grupa u Italiji - 1968.) . Zato traze da 14 najodgovornijih ljudi vise ne dolaze na tribinu ako zele da FDL jos uvek egzistira. - Odrzava se sastanak u sedistu FDL i raspravlja se o ovome . Prisutno je 500 clanova (FDL ima 5000 upisanih , ali su ovo oni tvrdokorniji ili zainteresovaniji ) . Ostalih 500 ne prihvata da se udalji ovih 14 i zele da cela grupa deli istu sudbinu . Za dobro Milana, kako ne bi doslo do netrpeljivosti na tribini, odluka je da grupa prestane sa radom i to objavljuju u zvanicnom saopstenju. - Tek tada na videlo pocinje da isplivava prljavstina sa milanovog juga koja nije bila dovoljno poznata u javnosti . FDL je bila veliki trn u oku i samo se cekao pravi momenat da se rascisti sa njima . Ni jednog trenutka nisu dozvoljavali da se navija Berluskonijevo ime . Stav vodja BRIIGATA i COMMANDOS TIGRE je bio da treba skandirati njegovo ime , jer nema veze sa politikom , vec je on uspesan predsednik njihovog fudbalskog kluba. FDL nisu zeleli jer su mislili da je to cista politicka stvar i zato sto ima ljudi koji su protiv njega, ne treba ga pominjati . Onda se saznalo da vodja BRN (brigate rossonere ) - Barone (to mu je nadimak ) , ide ponekad kod Berluskonija na veceru . - Pocele su da izlaze i druge informacije na videlo .Onih 14 clanova od kojih se trazilo da napuste FDL su clanovi ekstremno levih partija i zabranjen im je bio pristup na stadion . Nikada nisu prijavili policiji otimanje transparenta , ali je to policija saznala i predlozila im da ce im skinuti DIFIDE (kazna od godinu i vise da ne sme da se posecuju sportska takmicenja ) . Ispostavilo se da je velika mogucnost da su CT (commandos tigre) tipovali ko nosi transparent FDL posle gostovanja , jer su im VIKING bili blizi kao politicki istomisljenici . Ispostavilo se da BRN i CT nisu hteli aktivno da se bore protiv novih zakona za navijace koje su uvedeni pod Berluskonijem , protiv skupih ulaznica, ... Takodje izaslo na videlo koliko je skuplji materijal koji prodaju BRN i CT od onog koji prodaje FDL. - Na narednim utakmicama protiv Lecea i Salkea nije bilo vise FDL kao grupe, ali su pojedini clanovi dolazili kao pojedinci na jug zato sto imaju predplatne karte . Sa sobom su nosili salove svoje grupe. Neki od njih su napadnuti (sto neki kazu , sa takvim besom da nikada nisu videli da napadaju navijace neprijateljskog kluba ) , a jedna devojka je prisiljena da skine transparent na kome je pisalo da je onih 14 u pravu . - Apsolutna vecina clanova FDL se slozila da vise nece ici na jug dok je ovakav kakav je . neki su odlucili da ne idu uopste vise na utakmice, a neki da idu na druge strane stadiona. Strasno ih je pogodilo sto niko iz kluba nije dao ni jednu izjavu gde pominje nestanak najbrojnijei najstarije italijanske ultra grupe . - Intervjue za novine su dali i vodje BRN i CT gde pozivaju sve clanove FDL da se vrate na jug i nesmetano prate utakmice i navijaju za Milan . Intervju daje i Roberto Bertoljo i objasnjava sta se dogodilo i svakom clanu FDL ostavlja mogucnost da sam izabere svoj put . Inace, Roberto je idealan ultras i covek . Sada ima 48 godina. Zenu je upoznao na tribini, sestra Nadia je takodje bila jedan od vaznijih srafova u grupi . Njegov stav i misljenje su ispravan 100% . U svom intervju pominje i Lucano Aretozija i najbolje se izjasnjava o njemu ,ali.. -Lucano Aretozi , jedan od osnivaca FDL . Opisuju ga velikog kao dvokrilni orman , jedan od najznacajnijih ratnika sa milanovog juga . Svi ga postuju za ono sto je nekada uradio za crvenocrne . Danas ima 55 godina i poslednjih godina prestao je da ide na utakmice . Ali , sada odjednom , videvsi sta se desava, pokusava da se ponovo ukljuci tako sto zeli da napravi novu grupu LEONI DELLA SUD (lavovi sa juga ) . Uzima iste simbole svoje nekadasnje grupe i poziva sve clanove da mu se prikljuce. Problem je sto se zna da ce mu u pocetku oko organizacie pomoci Barone i ostalim "lavovima" se razjasnjava situacija . Potrebna je bila znacajna licnost da se predstavi u javnosti kako bi se pozvali ljudi da se vrate i popune praznine na jugu . Tribina bi bila ponovo puna, kao sve je ok , BRN bi mogle da sprovode svoju politiku i kontrolisu prodaju materijala novih "lavova" . Zato ih ljudi i smatraju za profitere , jer na ljubavi se ne zaradjuju . Ostali optuzuju vodje BRN kako ih vidjaju po milanskim ulicama u luksuznim kolima , po luksuznim restoranima , a nemaju drugi posao osim navijanja . Lucano Aretozi je ovakvim potezom diskreditovao sve sto je uradio u proslosti . Izgleda da se prodao za lovu . Clanovi FDL su imali odlicno izrazenu svest , jer su jasno shvatili da je grupa tamo gde je ideja , a ne tamo gde su osnivaci ili ti znacajni likovi . - Poslednja vest je da se stvara nova grupa i da ce se zvati GUERRIERI ULTRAS (ratnici ultras) . Cela Italija im se smeje za to smesno ime bez imalo fantazije . Izgleda da ce grupu da sacinjavaju neki otpadnici od grupe FDL . Sada je transparent BRN premesten u desno i nalazi se na samoj sredini tribine . Novoj grupi je prepusten prostor levo , tamo gde ga je delom zauzimala FDL . Izgleda da je opet sve ideja Baronea i ostalih vodja sa juzne tribine, sve u nadi da ce privuci sto je vise moguce ljudi, jer se na Lucianovu pricu malo njih upecalo . Videcemo kako to izgleda sledeceg vikenda. Milanova tribina koja je vazila za najvecu mogucu harmoniju se razbila u paramparce . I razbila je politika . Politika moze da spaja , ali i da razdvaja , ali je neminovno da je sastavni deo zivota. Milanova tribina koja je vazila za najvecu mogucu harmoniju se razbila u paramparce . I razbila je politika . Politika moze da spaja , ali i da razdvaja , ali je neminovno da je sastavni deo zivota. Zato, idemo dalje pametno , pametnije nego ikad!!!!!!!!!!!!!!!'' Dosta stvari mi je pojasnio, i mnogo sam tuzan, jer volim taj ultras nacin zivota, a ono sto se desilo FDL je za svaku osudu. BRN i CT su razbili su cuvenu harmoniju, gdje su zajedno i ljevicarske i desnicarske grupe navijale za svoj tim, bez istaknutih politickih misljenja. Nadam se da ce ovi Guerrieri Ultras biti kao sto pricaju, nezavisni, zeljni da vrate duh koji je FDL imao a da nisu samo poslusni pioni Baronea i kompanije. FDL FOREVER FORZA MAGICO MILAN
Last edited by Darko K; 10-01-2006 at 18:26. |
|
|
|
|
|
#1412 |
|
Registered User
Fave Players: Shevchenko, Maldini, Kaka, Nesta
![]() |
E, ovaj me post stvarno potresao. Prokleta politika uvijek sve uništi.
![]()
|
|
|
#1413 |
|
Registered User
Fave Players: Pipo, Gattuso, Savicevic
![]() |
Darko me pretekao, upravo sam krenuo da ga okacim, stvarno je extra tekst, ja cu ga uskoro prevesti na engleski da bi i ostali posetioci milan manije znali sta se dogadja
|
|
|
|
|
|
#1414 |
|
Registered User
Fave Players: Shevchenko, Maldini, Kaka, Nesta
![]() |
Svaka čast za tekst ljudi!
![]()
|
|
|
#1415 |
|
Registered User
![]() |
inace,okle vi na delije net
jel navijate ili slucajno? |
|
|
|
|
|
#1416 |
|
Moderator
Fave Players: Maldini, Albertini, Costacurta, Nesta, Gattuso,
![]() |
samo mogu reci jebem ti politiku , kad se mora mijesat u fudbal .
|
|
|
|
#1417 | |
|
Registered User
![]() |
Quote:
i odlicno bi bilo prevesti ovo na engleski, da i ovi neupuceni stranci vide o cemu se radi! Pozdrav
|
|
|
|
|
#1418 |
|
Registered User
Fave Players: Ricky, Sheva, Gila, Barbarez,.....
![]() |
2-3 godine sam mlađa od tebe, a školu ti neću reći. Barem ne sada
|
|
|
|
|
|
#1419 |
|
Registered User
![]() |
Izgleda da je ovo sa Amorosom gotova stvar, samo da predje jos medicinske testove i to je to.
Last edited by Darko K; 11-01-2006 at 08:16. |
|
|
|
|
|
#1420 |
|
Registered User
![]() |
Blejim zaboravih da pitam, treba li ti pomoc? Da ja prevedem dio teksta, posto ga ima masala..
![]()
|
|
|
|
#1421 |
|
Registered User
Fave Players: Maldini,Billy,Baresi,Nesta
![]() |
Ja sam postovala text o raspadu FDL-a na Mentalita Ultras,so that you guys don`t have to bother. Igore posalji meni da prevedem ako ti bas treba na engleskom,znas da mi je to posao
![]()
|
|
|
|
#1422 |
|
Registered User
Fave Players: Weah,Barbarez, Maldini, in future Pato and Dzeko
![]() |
Joj nas Milan ce da postane Dom Penzionera, samo starce dovodimo
![]() ![]() ![]()
|
|
|
#1423 |
|
Moderator
Fave Players: Maldini, Albertini, Costacurta, Nesta, Gattuso,
![]() |
dobro ej vodimo u gostima u 20 ' seedorf jedv cekam da skinem go
![]() , ajd valjda cemo barem ovaj kup osvojit ako nishta drugo.
|
|
|
|
#1424 | |
|
Registered User
Fave Players: Kaka', Henry, Rino, Hleb, Fabregas
![]() |
Quote:
a što se tiče dovođenja novih igrača, naši su zbilja u zabludi ak misle da nam nitko ne treba! i ne znam zakaj neće potrošit malo love?!? ko da smo neki siromašni trećeligaš! mislim, ne moramo sad bezveze trošit na neke nevažne ljude, ali bi zbilja trebali dovest nekog poštenog!!!
|
|
|
|
|
#1425 |
|
Registered User
Fave Players: Boban,Sheva,Kaka, Maldini, Baresi,van Basten
![]() |
1-2 poluvrijeme protiv Brescie. Inzaghi je dao strasan gol a jos bolja je bila asistencija iz prve Ruia! Nazalost, kod primljenog gola ponovo je obrana spavala, ali danas jos i nije tolko bitno.
|
| Tags |
| balkan |
|
|